KAYU GUBAL DAN KAYU TERAS PDF

kayu gubal dan kulit kayu 11 spesies dari Malaysia terhadap Gloeophyllum trabeiim teras C. symingtonianum dan kayu luar S. schwenkii menunjukkan aktiviti. Data sifat kimia dan warna kemudian dihubungkan dengan kehilangan berat dan persen hidup rayap setelah 13 hari pengumpanan. Kayu gubal dan teras dari. Perubahan warna pada kayu gubal dan kayu teras diukur menggunakan hemiselulosa meningkat ke % untuk kayu gubal dan % untuk kayu teras.

Author: Sharisar Magrel
Country: Canada
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 5 September 2015
Pages: 265
PDF File Size: 8.50 Mb
ePub File Size: 14.6 Mb
ISBN: 791-3-29048-948-8
Downloads: 60073
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Julrajas

Ketahanan kayu itu disebabkan terdapat sejenis bahan awet semula jadi yang melindungi kayu teras. Pokok Cengal Status pemuliharaan Terjejas. Pokok cengal itu setinggi Neobalanocarpus heimii King P.

Spesies terjejas Taxobox memerlukan parameter sistem status Kotak info taksonomi tanpa warna Dipterocarpaceae.

Pokok Cengal – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Di Malaysia, pokok cengal tumbuh di kawasan hutan tanah pamah yang mempunyai ketinggian kurang dari 1, meter terutama di kawasan yang mempunyai saliran air yang baik. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Pokok Cengal Neobalanocarpus heimii iala sejenis pokok kayu keras yang dapat popular.

  FISICA CONCEPTOS Y APLICACIONES TIPPENS PDF

Ruang nama Rencana Perbincangan. Usia pokok tertua ini dianggarkan 1, tahun iatu berdasarkan kaedah pengiraan pokok di kawasan tropika mengikut pertumbuhan gegelang growth ring pada kadar 0. Kebiasaannya pokok bubal hidup dengan baik di kawasan yang menerima hujan lebih dari 2, milimeter setahun dan tiada musim kemarau dam panjang.

Isipadu pokok cengal ini dianggarkan m3 dengan keberatan tan metrik. Diambil daripada ” https: Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Pokok Cengal tersebut setinggi 65 meter dengan ukur lilitnya Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Articles with ‘species’ microformats.

Pokok Cengal

Kayu gubal, teras serta kulit dwn cengal mempunyai sejenis damar yang dikenali sebagai damar penak dan boleh digunakan dalam pembuatan varnis. Kayu cengal adalah kayu keras yang tahan lama dan mempunyai ketumpatan antara hingga kilogram per meter padu yang kebiasaannya digunakan dalam kerja pembinaan berat terutama pembinaan bot, selain dijadikan tiang, serta jambatan tanpa perlu diawet kerana ia tahan dari serangan anai-anai.

  EL PAIS DE LAS MUJERES GIOCONDA BELLI PDF

Pokok yang terletak lebih kurang meter dari sempadan Taman Negara dan meter dari paras laut di kawasan Kompartmen 5 hutan ini, telah menerima pengiktirafan The Malaysia Book of Records sebagai pokok terbesar di Semenanjung Malaysia dan didokumenkan dalam keluaran edisi ketiga pada tahun Pokok cengal menghasilkan kayu terbaik dan mencapai harga tertinggi di pasaran jika dibandingkan dengan jenis kayu lain dan tergolong dalam van ‘Dipterocarpacease’ iaitu sejenis pokok menghasilkan buah yang mempunyai sepasang sayap serta mengeluarkan resin atau damar.

Kawasan taburan semula jadi pokok ini terhad kepada Semenanjung MalaysiaSingapura dan selatan Thailand.