KAYU GUBAL DAN KAYU TERAS PDF

kayu gubal dan kulit kayu 11 spesies dari Malaysia terhadap Gloeophyllum trabeiim teras C. symingtonianum dan kayu luar S. schwenkii menunjukkan aktiviti. Data sifat kimia dan warna kemudian dihubungkan dengan kehilangan berat dan persen hidup rayap setelah 13 hari pengumpanan. Kayu gubal dan teras dari. Perubahan warna pada kayu gubal dan kayu teras diukur menggunakan hemiselulosa meningkat ke % untuk kayu gubal dan % untuk kayu teras.

Author: Nejar Akigore
Country: Myanmar
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 4 June 2008
Pages: 282
PDF File Size: 17.98 Mb
ePub File Size: 5.99 Mb
ISBN: 276-3-37380-737-5
Downloads: 24497
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kigakasa

Usia pokok tertua ini dianggarkan 1, tahun iatu berdasarkan kaedah pengiraan pokok di kawasan tropika mengikut pertumbuhan gegelang growth ring pada kadar 0. Pokok cengal menghasilkan kayu terbaik dan mencapai harga tertinggi di pasaran jika dibandingkan guubal jenis kayu lain dan tergolong dalam keluarga ‘Dipterocarpacease’ iaitu sejenis pokok menghasilkan kayh yang mempunyai sepasang sayap serta mengeluarkan resin atau damar. Kayu gubal, teras serta kulit pokok cengal mempunyai sejenis damar yang dikenali sebagai damar penak dan boleh digunakan dalam pembuatan varnis.

  FARKLE DIRECTIONS PDF

Pokok Cengal – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Pokok Cengal Neobalanocarpus heimii iala sejenis pokok kayu keras yang dapat popular. Pokok Cengal tersebut setinggi 65 meter dengan ukur lilitnya Pokok cengal itu setinggi Kayu cengal adalah kayu keras yang tahan lama dan mempunyai ketumpatan antara hingga kilogram per meter padu yang kebiasaannya digunakan dalam kerja pembinaan berat terutama pembinaan bot, selain dijadikan tiang, serta jambatan tanpa perlu diawet kerana ia tahan dari serangan anai-anai.

Ketahanan kayu itu disebabkan terdapat sejenis bahan awet semula jadi yang melindungi kayu teras. Articles with ‘species’ microformats.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Neobalanocarpus heimii King P.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Pokok Cengal

Di Malaysia, pokok cengal tumbuh di kawasan hutan tanah pamah yang mempunyai ketinggian kurang dari 1, meter terutama di kawasan yang mempunyai saliran air yang baik. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Spesies terjejas Taxobox memerlukan parameter sistem status Kotak info taksonomi tanpa warna Dipterocarpaceae.

  KOHA 3.16 MANUAL PDF

Isipadu pokok cengal ini dianggarkan m3 dengan keberatan tan metrik. Diambil daripada ” https: Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Ruang nama Rencana Perbincangan.

Pokok Cengal Status pemuliharaan Terjejas. Pokok yang terletak lebih kurang meter dari sempadan Taman Negara dan meter dari paras laut di kawasan Kompartmen 5 hutan ini, telah menerima pengiktirafan The Malaysia Book of Records sebagai pokok terbesar di Semenanjung Malaysia dan didokumenkan dalam keluaran edisi ketiga pada tahun Kawasan taburan semula jadi pokok ini terhad kepada Semenanjung MalaysiaSingapura dan selatan Thailand.

Kebiasaannya pokok cengal hidup dengan baik di kawasan yang menerima hujan lebih dari 2, milimeter setahun dan tiada musim kemarau yang panjang.